Genel Açıklama
1987 yılında Tanburi Prof. Necdet Yaşar tarafından kurulan Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu; Türk Müziği repertuarındaki klasik formları, Neo-Klasik Eserleri,Türk Müziğine özgü usul,makam ve tavırlara azami bağlı kalarak icra ve yorumlama gayesinden hareket ederek sanatsal faaliyetlerini sürdürmektedir.

Programlarında geniş bir repertuardan seçilmiş Klasik Saz, Söz ve Tasavvuf Eserlerinin yanısıra, icrası hüner gerektiren yüksek sanat değeri taşıyan modern anlayışla yazılmış Saz Eserlerine de yer vermektedir.

Topluluk, olgunluk aşamasına gelinceye kadar geleneksel Türk Müziği’nin önde gelen isimleri Bekir Sıdkı Sezgin, Prof.Dr. Alaeddin Yavaşça, Cinuçen Tanrıkorur ve İhsan Özgen’in önemli katkılarından yararlanmıştır.

Yurt içi ve dışında gerçekleştirilen turnelerde başarılı performanslar sergileyen topluluk, radyo ve televizyon programlarının yanı sıra geleneksel Türk Müziği’ni tanıtıcı çalışmalar yapmakta ve CD’ler yayınlamaktadır.

Sanat yönetmenliği görevini kurucu Tanburi Necdet Yaşar’ın ardından, sırasıyla; Neyzen Arif Erdebil ve Aylin Şengün Taşçı yürütmüş olup, Topluluk 2015 yılından itibaren Osman Yurdal Tokcan’ın yönetmenliğinde çalışmalarını sürdürmektedir.
Çalışma Saatleri
Katılım Şartları
Şef
Osman Yurdal Tokcan1966 Ordu doğumlu olan Osman Yurdal Tokcan, 1988 yılında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’ndan mezun oldu. Aynı üniversitede master yaparken 1989 – 1997 yılları arasında ud sazı öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1990 yılında, sanat yönetmenliğini Tanburi Necd... devamı »et Yaşar’ın yaptığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu’na ud sanatçısı olarak atandı. Otoriteler tarafından günümüzün en önde gelen ud sanatçıları arasında yer alan Tokcan, ud sazının geleneksel icrasını günümüz tınılarıyla birleştirerek kendi özgün tekniğini geliştirdi. Bu tekniğin yansımalarını Perdesiz Gitar (Fretless Guitar) üzerinde de uygulayan Tokcan’ın, geleneksel melodi zenginliğini teknik ve çoksesli tınılarla birleştirdiği birçok saz eseri de bulunmaktadır. İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu’ndaki asli görevinin yanı sıra, İstanbul Fasıl Grubu, İstanbul Tasavvuf Müziği Topluluğu ve özellikle Enstrumantal Türk Müziği’ni geniş kitlelere duyurmak adına kurdukları İstanbul Sazendeleri ile birlikte sanat çalışmalarına devam etmektedir. Tokcan; konser ve albüm çalışmalarına katıldığı bu ekiplerle birlikte Türk müzik kültürünü temsilen birçok ülkede (Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, İspanya, Hindistan, Gürcistan, Yunanistan, Girit, Estonya, Suriye, İsveç, Japonya, Katar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkmenistan, İsrail, Tunus, Lübnan ile Bosna) konserler vermiştir. Fransa’da (1997) Burhan Öcal (perküsyonist), Göksel Baktagir (kanun), Selim Güler (kemençe) ile Arif Erdebil'den (ney) oluşan ekiple yaptıkları konser aynı zamanda album olarak piyasaya sürülmüş ve 1998 yılında Fransız otoriteleri tarafından en iyi etnik albüm olarak ödüllendirilmiştir. Yirmi üç ülkenin önde gelen sanatçılarından oluşan Tekfen Filarmoni Orkestrası’nda da solist sanatçı olarak yer alan Tokcan; bu orkestra ile birlikte yurtiçinde ve yurtdışında (İngiltere, Belçika, Fransa, Almanya) birçok konserler vermiş ve Japonya’da gerçekleştirilen Türk Yılı etkinliklerinde yer almıştır. Ayrıca Tokcan; Katerina Papadopoulou, Kudsi Erguner, Şirin Pancaroğlu, Derya Türkan, Ross Daly, Jordi Saval, Zohar Fresko, Ara Dinkjian, Djaffer Youssef, Karl Berder Octet, Sofia Papazoglu, Trilok Gurtu, Mısırlı Ahmet, Ömer Faruk ve Hacı Faruk Tekbilek ile Mercan Dede gibi isimlerle birçok proje gerçekleştirmiştir. Göksel Baktagir ile birlikte yorumladıkları Azeri isimli eser, Passion of Christ (Hz. İsa'nın son 12 saati) filminin müzikleri arasına giren sanatçı; Cennetin Krallığı (Kingdom of Heaven) adlı Hollywood filminin müziklerinde de icracı olarak yer almıştır. Sanatçının Hisleniş – Saray (Deep Emotion) Ud Solo ve Bende Can (Inner Soul) isimli kendi bestelerinden oluşan albüm çalışmaları vardır. Hisleniş – Saray albümü Amerika Birleşik Devletleri’nde Passion adıyla yeniden yayınlanmıştır.
Erkek Üyeler
Mehmet Akça1967 yılında Bilecik'te doğdu. Müziğe 6 yaşında dedesi Kemani Ahmet Akça ile başladı. 1984 -1988 yıllan arasında İÜ Devlet Konservatuarı’nda Türk Müziği eğitimi aldı. Aynı dönemde İstanbul Üniversitesi Türk Müziği Korosu’na devam etti. 1990 yılında Bursa'... devamı »;da ilki gerçekleştirilen Türk Sanat Müziği İpek Ses Yarışması’nda erkekler dalında birinci seçildi. 1991 yılında kurulan Kültür Bakanlığı Elazığ Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'na ses sanatçısı olarak atandı. Koronun ilk yıllarında Sanat Kurulu üyeliğinde bulundu. Periyodik konserlerde ve turnelerde solist olarak görev aldı. 1994 yılından itibaren Kültür Bakanlığı Bursa Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nda hizmet verdi. Burada da koronun konserlerinde solist olarak sahne aldı. Bu dönemde beste çalışmalarına başladı. 30 eseri bulunmaktadır. Ayrıca çeşitli radyo ve televizyonlarda Türk Müziği programı yapmıştır. 2003 yılı başında bir süredir üzerinde çalıştığı "Dede Efendi Koleksiyonu" kapsamında, yurtiçi ve yurtdışında pek çok konser verdi. Aynı yıl içinde Dede Efendi Türk Müziği Topluluğu'nu kurdu. “Bestegül”, “Hazine” ve “Mevlevi Sesler” adlı albümleri hazırladı. Nuran Akça ile evli, Asaf ve Nazlıfer adlı iki çocuk babasıdır.
Fotoğraflar
Videolar