1905 senesinde İstanbul’da dünyaya geldi. Çeşitli hocalardan aldığı müzik dersleri onu iyi bir besteci konumuna getirdi. Bestelediği şarkılarda farklı bir ezgi yapısı ve anlatım tekniği kullanmıştır. 1959 yılında öldü.

Türk müziğinin önemli kilometre taşlarından biridir Osman Nihat Akın. Hayatı ve kişiliğindeki yalınlık eserlerine de ziyadesiyle yansımıştır. Osman Nihat Akın ilkokul yıllarında dedesinin çevresinde bulunan, çağının ünlü müzik üstatlarını tanıyıp dinleyerek müzikle tanışmıştır. Leon Hancıyan'dan nota, usul, okulundaki müzik öğretmeni Sabri Bey'den piyano öğrenir.
Leon Hancıyan'ın teşvikiyle Suzinak makamında "Ne müşkülmüş seni sevmek, sana yar olmak" dizesiyle başlayan ilk bestesini yapar.
Osman Nihat Akın, bestekâr, edip ve yazarlarımızdan Ahmet Rasim'in de torunudur. Bir gün dedesi Ahmet Rasim Bey bir şeyler okumasını istemiş, Osman Nihat Akın da bu ilk bestesini okur. Dedesi bu eserin kimin olduğunu sorduğu zaman, kendi eseri olduğunu söylemeye cesaret edemeyerek Hacı Arif Bey'in olduğunu söyler. Ahmet Rasim de "Böyle bir eseri ancak o yapabilir." der. Şarkısının beğenilmesinden yüreklenip gerçeği söyleyince, hiddetlenen dedesi "Seni yalancı düzenbaz! Böyle bir eseri meydana getirmek haddine mi düşmüş?" diyerek, besteciyi bastonuyla kovalar.
Geniş ansiklopedik bilgisi sayesinde, her konuda yazılar, fıkralar, makaleler yazdığı gibi, kendine has olan zarif nükte ve buluşlarıyla Osman Nihat, basın âleminde de, kendine şöhret yapmağa muvaffak olmuş kalemlerimizden biriydi. İnandığı davaların müthiş bir savunucusu ve takipçisiydi.
Osman Nihat Akın, Türk müziğini hor görenlere şu espriyi yapmıştır:"Oğlan çocuğu doğacak diye evdeki kız çocuğunun gırtlağını mı sıkmak lazım!"
Akın çok sayıda klasik sanat müziği eserinin bestekârı ve güftekârıdır. 'Yine Bu Yıl Ada Sensiz' ve 'Bir İhtimal Daha Var' sanatçının önemli eserleri arasındadır.

Kaynak:http://insanvesanat.com/haber-turk-muziginde-bir-ustad-osman-nihat-akin-552.html
Bu bestekarın eserlerinin tümünü dinlemek istermisiniz?
Tümünü Oynat