Genel Açıklama
Beyoğlu Klasik Türk Musikisi Derneği 1990 yılında, daha önce Musiki Kültür Cemiyeti’nde, PTT Türk Sanat Musikisi Korosu’nda Hocalık görevi icra etmiş, uzun yıllar Türk Sanat Musikisi ve Klasik Türk Musikisi icrası ve gelişimi için uğraşmış; müzik camiasında çok sevilen ve sayılan Kanuni Vahdettin Uzun önderliğinde kuruldu. Derneğin kurucu başkanlığını, 1992 yılında vefat eden Gazeteci Yazar Orhan Vedat Sevinçli üstlendi.

Derneğin kuruluş amacı; Klasik Türk Müziğinin, özgün yapısı içinde doğru ve nitelikli icrasıyla insanımıza, özellikle gençlere sevdirmek, Türk Müziğinin doğru icrasına ve bilgilerine ulaşamayan ancak amatör olarak uğraşmak isteyenlere yol göstermek, öğrenmek isteyenlere doğru bir eğitim sağlamak olmuştur. Dernek, ismini kurulduğu ilçeden almış olup, Dernek merkezi halen Beyoğlu’ndadır.

Çalışmalar, 1994 yılında vefatına kadar Vahdettin Uzun Hoca tarafından şan dersleri ve solfej eğitimiyle birlikte, doğru fasıl icrasıyla başlamıştır. Dernek, amatör yapısına rağmen gerek tercih edilen repertuar, gerekse profesyonel ve kaliteli çalışması ile kısa sürede dikkat çekmiş, hatta dönemin ilk özel televizyon kanalı Star1’de yayımlanan özel kayıtlar gerçekleştirmiştir.

Vahdettin Uzun Hoca ile olan yakınlıkları dolayısıyla gerek çalışmalarda gerekse konserlerde dönemin ünlü saz üstadları Ali İhsan Kısaç, Seyhun Çelik ve 2012 yılında aramızdan ayrılan Halil Karaduman, 2021 yılında aramızdan ayrılan Selçuk Tekay ve 2022 yılında aramızdan ayrılan Turgay Özüfler gibi seçkin müzisyenler, ilk yıllardan itibaren derneğe destek vermişlerdir. Son dönemin Klasik Türk Müziği icracılarından rahmetli Feridun Darbaz ile özdeşleşen Musiki Kültür Derneği de, 1999 yılında Derneğimiz bünyesine katılarak kadromuzu güçlendirmiştir. Vahdettin Uzun Hoca’nın 1994 yılında vefatının ardından, Dernek; Kaya Karataş, Erol Küçükyalçın, Kasım İnaltekin ve Sadiye Erimli yönetiminde çalışmalarını sürdürmüştür. 1999 yılında Derneğimize katılan TRT Sanatçısı Nazan Sıvacı, musiki bilgisi, tecrübesi ve şefliği ile Derneğin faaliyetlerine dinamizm katmış ve geçmişten bugüne gelen mirası, derneğin amacına ve çizgisine uygun şekilde sürdürmüştür. 2005 yılından 2019 yılına kadar Sadiye Erimli ve 2019 yılından 2021 yılına kadar TRT Sanatçısı Erhan Bahçı yardımcı şef olarak Nazan Sıvacı Hoca’yla eşgüdüm içerisinde çalışmaları yürütmüştür. 2022 yılında Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Topluluğu Ses Sanatçısı Hakan Hataylı derneğin çalışmalarını yürütmüştür. Halihazırda TRT İstanbul Radyosu Sanatçısı İbrahim Suat Erbay dernek çalışmalarını yürütmektedir.

Dernek, kurulduğu yıldan bugüne yılda en az iki konser verme geleneğini sürdürmekte olup, bu konserlerin ilki kış sezonu içerisinde, Ocak-Şubat aylarında, ikincisi ise yaz tatiline girilmeden, Mayıs-Haziran aylarında olmaktadır. Dernek; ara dönemlerde de çeşitli konserler ve etkinlikler düzenlemektedir.

Dernek, hâlihazırda Metin Kömürcü, Alper Uzun, Emine Şahinkaya, Semra Şevki, Nesrin Şimşek, Tuna Merallı ve Esra Gökşen’den oluşan Yönetim Kurulu, her meslekten üyeleri ile korist ve saz ekibinden oluşan müziksever ekibi ile çalışmalarını yürütmektedir.
Çalışma Saatleri
Şef: İbrahim Suat Erbay (TRT İstanbul Radyosu Ses Sanatçısı)

Cumartesi 15:00 - 18:00
Çarşamba 19:00 - 21:30
Katılım Şartları
Yaş limitimiz yoktur. Koro üyelerinden veya dernekle bir şekilde bağlantısı olan bir kişiyi referans göstermeniz gerekmektedir. Çalışmalara katılım ve devamlılık önemlidir.
Fotoğraflar
Videolar